National Geographic az “első síelők” ősi kultúrájának nyomában

Laura Thatcher on November 27, 2013

A National Geographic 2013. decemberi számában egy ősi, évezredekre visszavezethető síkultúrával ismertet meg bennünket. Ők az Altay-síelők. Ennek ősi síző közösségnek a tagjai – akik Kína Altay-hegységében eldugottan élnek – nagy valószínűséggel az első sízők a történelemben.
Az Altay közösség a fél-nomád Tuvan klánok leszármazottaival vegyítve él, és a feltételezések szerint már időszámításunk előtt 8000 környékén is síeltek.
Az Altay síelők jávorszarvasra vadásznak a mély hóval borított területeken kézzel készített fenyő léceiken. A sí talpát lószőr borítja, ami jobb tapadást biztosít felfelé és sima felületet ad lesikláskor vadászat közben. Két síbot helyett egy evezőszerű, hosszú rudat használnak, ez a taiyak. Az Altay hegyi vadászok évezredek óta síelnek és joggal feltételezzük, hogy maga a síelés is tőlük származik.
A NATGEO két munkatársa, Jonas Bendiksen fotós, és Mark Jenkins újságíró útra keltek Kína legészakibb végébe, hogy személyesen tapasztalják meg, hogyan is síeltek az Altay-ok évezredeken keresztül.

first_skiers_MM8149_1213_001

Bendiksen és Jenkins „Első Síelők” címmel rövidfilmet is készített az ősi Altay sí-közösség köreiben átélt kalandjaikról. Teljes mélységében megismerhették a kultúrájukat a sílécek elkészítésének évezredes technikájától, a teljesen egyedi Altay-stílusú sízésig.

Névtelen
First Skiers – Video: Ski Altay Style.

first_skiers_MM8149_1213_003-650x433

Az alábbiakban a NATGEO 2013. decemberi számában megjelenő „Első Síelők” című cikk rövid kivonata olvasható:

A vadász buli lassan az egész Altay-hegységre kiterjedő jávorszarvas keresésbe fordul. Csontig hatol a hideg, -38 fok van. Öt férfi halad a puha, pehelyszerű hóban kézzel, lucfenyőből készített, lóbőrrel borított léceiken épp úgy ahogy azt elődeik tették azt évezredeken keresztül.  Két bot helyett mindegyikük egy szimpla rudat tart a kezében. Gyerekkoruk óta tanulják, hogy uralják tökéletes hatékonysággal és kecsesen a megtévesztően primitív eszközeiket – melynek a lószőr érdessége biztosítja a tapadást felfelé és ad másik irányban sima felületet a gyors lesikláshoz, melyhez a rúd biztosítja az egyensúlyt.  

Korszerű telemark síken, modern síbotot használva próbálok lépést tartani velük, de kevés sikerrel. Vélhetően a tüdejük alkalmazkodott a ritkás hegyi levegőhöz, még a legmeredekebb lejtőn felkapaszkodva is alig észrevehető a leheletük, ami rögtön el is illan a hideg levegőben. Kényelmes tempóba visszakapcsolva szeljük a szélfútta havat egy nyírfás bozótos mentén, aztán balra bevetjük magunkat a fenyők árnyékába. Nem beszélnek, a lószőreik surranása olyan csendes, mint a hóesés.

Mindegyikük övében kés található, egy kötőfék átvetve a vállunkon, mely egy kecskebőr szánkóban végződik, amelyben a felszerelést cipelik: lópokróc, régről visszamaradt katonai zubbony és zsírban sütött kenyér.  A felszerelés többi része – két fejsze, csajka,  öt csorba porcelán tál, egy fém dobozka és egy tábla lóhús – szépen elrendezve. Nem tudják, meddig leszünk kint. Megszokott dolog jávorszarvast követni napokig mélyen a hegyek között.”…

first_skiers_MM8149_1213_004-650x433

first_skiers_MM8149_1213_009-650x433

first_skiers_MM8149_1213_007-650x433

Forrás: http://ngm.nationalgeographic.com/2013/12/first-skiers/jenkins-text