BLACK DIAMOND – Jetforce Avalanche Airbag

 

Akit érdekeltek az airbag hátizsákokról írtak és nem hallottak még a Black Diamond névről, sürgős bepótolni valójuk van.

PSC1013_WN_0022013 szeptemberében megjelent egy cikk a Popular Science magazinban, miszerint a Black Diamond outdoor felszerelést gyártó cég is beszáll az airbag zsákok piacára. Aztán októberben, Coloradoban be is mutatták az első, JETFORCE névre hallgató airbag zsákjukat (Európában HALO 28 néven fog futni). A BD-ről régóta tudni, hogy szeret különlegességekkel előrukkolni, most sem történt ez másként. Nem „patronos” rendszerben gondolkoztak, hanem egy akkumulátorról működő „ventilátor” rendszerben.

A ventilátor kés kb. 6 centiméter széles és 60.000 fordulat/perc-en pörög, ami egy 200 literes légzsákot fúj fel. A rendszert egy lithium akkumulátor táplálja, aminek a felépítése nem sokban különbözik a laptop akkumulátoroktól, ennek megfelelően a töltés sem okoz túl nagy gondot. Az akku és az elektronika a kábeleivel szerves részét képezi a hátizsáknak. Természetesen az akksik élettartama a hőmérséklet csökkenésével szintén csökken.PSC1013_WN_057

Az akku és az elektronika közös borítást kapott, ez a megoldás valószínűsíthetően lehetővé teszi a kisebb és könnyebb akkuk használatát, jelentős súlycsökkentés mellett. Kulcsfontosságú, hogy BD olyan akkumulátorral dolgozik, melyek (állításuk szerint) akár 6 felfújásra is alkalmasak szobahőmérsékleten, és megbízhatóan legalább EGYre extrém hidegben is. A BD és PIEPS egyesülésével, PIEPS rendelkezésre bocsátotta a korszerű technológiáját, hogy megvalósítson minden, amit csak akartunk (ventillátorvezérlés, visszajelző lámpák..stb).

A légzsákok 3,5 másodperc alatt érik el a teljes terjedelmüket, ezek után még biztonsági „ráfújásokat” végez az elektronika. A légzsák kioldó fogantyú különbözik a hagyományos „T” fogantyútól, ráadásul több, visszajelző LED kapott rajta helyet, (ki-be kapcsolás, a rendszer éles), tehát folyamatos visszajelzést kapunk a rendszer jelenlegi állapotáról.bd fan

A BD Jetforce hátizsákja a fejlesztett rendszer miatt lényeges könnyebb, mint a hasonló tárfogatú társaié (ABS, BCA, SNOWPULSE), sok kérdés felmerült külföldi fórumokon az akkumulátoros rendszerről, de tény, hogy egyszerűbb feltölteni egy akksit, mint megvásárolni vagy töltetni egy palackot.bd fan 2

 

 

 

 

 

bd akksi

 

 

 

 

 

 

 

 

bd trigger

 

A történet pikantériája, hogy az Arcteryx 2012 márciusában beadott egy szabadalmat, ami kísértetiesen hasonlít a BD rendszeréhez. Idáig sem szerette egymást a két cég, de a háború megkezdődött.

Ja, és a POC-is ezt a rendszert használja 2014-től :)

Forrás: wildsnow.com, popsci.com

Nem szabad elfelejteni, hogy a fenti rendszerek egyike se sem véd meg a hülyeségtől, mindenek előtt egy tanfolyam elvégzése erősen ajánlott. Továbbá ne felejtsünk el magunkkal vinni a kötelező felszereléseket és ne mozogjunk egyedül havon.

AAron

A HEGYISPORT.com lavinaismereti tábort hirdet!
Tanfolyam időpontja: 2014. január 30 – február 2. (csütörtök – vasárnap)
A tanfolyamot Mészáros Csaba vezeti: http://www.facebook.com/csaba.meszaros.967
Helyszín: Magas-Tátra
Utazás: saját autó
Szállás: összkomfortos félpanzió 75 euro / fő / 3 éjszaka
Tanfolyam díja: 120 000 Ft / oktató (maximum 6 fő / oktató)
Szállás a Téry menedékházban: http://hu.wikipedia.org/wiki/Téry_menedékház
Kritikus tömeg 12 fő.A szállást 2013. decemberében kell kifizetni.Program:
január 30-án indulás reggel 7-kor. Érkezés a beszállóhoz 13:00. felvonó, majd 3 óra túra a szállásig.
január 31 – február 1. oktatás
február 2. sítúra + lesíelés az autóhoz (1,5-2 óra :D ). 13:00 indulás haza…
https://www.facebook.com/events/115922995268865/