Egy “apróság” amit minden lavinamentő hátizsáknál alkalmazni kéne, mégsem elterjedt.

A Kanadai Lavina Szövetség (CAA) kiadásában megjelenő, a “The Avalanche Journal”-ban nemrégiben közzétett esettanulmány, mely egy síelő revelsoke-i halálos balesetével foglalkozik, a lavinamentő légzsákok egy olyan alkatrészére hívja fel a figyelmet melyről sokan talán nem is hallottak: ez a lábköz szíj.

strap_journal

A magazinban megjelent elemzés alaposan, lépésről-lépésre feltárja az incidens részleteit és az légzsákkal kapcsolatban megállapításokat tesz következtetéseket.

A szerző – a CAA vezető elemzője és tanácsadója – megjegyzi, hogy a szíj használatának mellőzése kulcsfontosságú tényező lehetett a lavinabalesetet szenvedett síelő halálában.

„ Nem csatolta be a lábköz szíjat. Ahogy a túlterhelt tábla megindult alatta, és a lezúduló hótömeg aljára sodródott, a hátizsák elemelkedett a hátáról és a feje fölé került”

A szíj becsatolásának elmulasztása lehetővé tette, hogy a zsák „lifegve” el-elemelkedjen a síelő hátától, ahogy sodródott lefelé. Figyelemfelkeltő, hogy egy ilyen egyszerű eszköz mekkora különbséget jelenthet.

 „Ahogy a légzsákok felfújódtak és a zsákra hátulról nyomás nehezedett lejtmenetben, ez megemelte a hátizsákot és a mellheveder felcsúszott az állára, így elzárva a légutakat.”

A heveder bekapcsolása nélkül az életmentő eszköz lett az egyetlen dolog, ami nem hagyott az áldozatnak esélyt a túlélésre. A hátizsákja megfojtotta, miközben a hótömeggel sodródott. Amikor a görgeteg megállt, a zsák nagyjából 50cm-re volt a hátától, és egyértelműen ez akadályozta meg abban, hogy a karjait használva egy levegő buborékot tudjon kialakítani a feje körül.

Tévesnek bizonyult az a feltételezés, hogy a síelő felelőtlenségből vagy tudatlanság okán mulasztotta el becsatolni a szíjat. Számos tapasztalt síelő megkérdezése során kiderült, hogy a lábköz szíj egyáltalán nem egy általánosan elterjedt alkatrésze az életmentő lavina hátizsákoknak. Némelyeknél opcionálisan feltehető, míg egyes típusoknál soha nem is létezett.

strap_nostrap

Ezen a DAKIN zsákon nem található. A kis csat a derék hevederen talán ezért van ott, de a leírásban meg sem említik.

Néhány régebbi típuson egyáltalán nem volt comb- vagy lábköz szíj, és tekintettel a beruházásra, amivel egy-egy ilyen eszköz beszerzése jár (700$ vagy még több), egyáltalán nem ritka, hogy a tulajdonosa hosszú éveken keresztül ugyanazt a zsákot használja.

strap_circled

Néhány hevederrel ellátott hátizsák.

Egy gyors keresés alapján megállapítható, hogy a kérdéses szíj egyáltalán nem prominens tartozéka a légzsák használatára előkészített, vagy már felszerelt hátizsákok körében. A legtöbb Mammut termék feltünteti a katalógus fotókon, de más márkák a leggyakrabban lehagyják a fényképekről, leírásokból.

Tény, hogy még a Kanadai Lavina Központ honlapján az „ajánlott felszerelések” között sem találunk említést róla.

ABS_Visual_avalanche_comparison

Így kellene az áldozatot fenntartania egy aribag-zsáknak

Milyen következtetéseket vonhatunk le az esettanulmány alapján?

A backcountry síelő közösség nagy előnye, hogy nagyon figyelnek arra, hogy megosszák a biztonsággal kapcsolatos, terepen szerzett tapasztalataikat. Minden egyes balesettel többet és többet tanulunk és igaz, hogy egy-egy haláleset mindannyiunkat megráz, de valami újat mindig megjegyzünk, amivel remélhetőleg a jövőben újabb haláleseteket kerülhetünk el.

Jelen eset legfontosabb tanulsága, hogy a lábköz heveder használata alapvető fontosságú. Ennek elmulasztása a rosszabb következményekkel járhat mintha egyáltalán nem is lenne rajtunk hátizsák, mivel pont az eszköz akadályozhatja a mozgásunkat vagy fojthat meg.

Kifejezetten ajánlott minden hátizsákgyártó termékeihez alkalmazható lábköz- vagy comb hevederek kifejlesztése, és persze mindig csatoljuk be lavinaveszélyes területen.

Forrás: http://snowbrains.com/one-airbag-feature-dont-know-will-save-life/