Kitzsteinhorn Freeride XXL

4

Igazi púder, szikláról ugrás és kuloárok! – az öt freeride útvonalon minden van, amit a freeriderek szeretnek. Ezt kínálja a kapruni gleccser, az egyik legkedveltebb freeride régió az Alpokban.  A Freeride XXL   fő mottója : „Első a biztonság!”  A számos freeride-tábor és esemény is vonzza a ridereket és így talán sikerül tudatosítani bennünk a veszélyeket.

2Öt darab, információs táblával és irányjelölésekkel ellátott útvonal, különböző nehézségi fokkal és hosszal, ami mindenki igényeit ki fogja elégíteni.

Köszönhetően annak, hogy majdnem egész évben síelhető a terep, a 3029 méterig felvivő lifteknek illetve a liftek közvetlen közelében lévő útvonalaknak Kitzsteinhorn az egyik top freeride terep az Alpokban. Már a kora téli időszakban csúsznak az első freeriderek a maguk széles sílécén illetve snowboardján a friss havas lejtőkön Ausztria első számú gleccserén.

 

5 kiválóan kitáblázott útvonalat kínál a pályán kívüli síelést szeretőknek:

  • Ice Age – hossza: 2000 m, szintkülönbség: 600 m, nehézség: közepesen nehéz
  • Westside Story – hossza: 2800 m, szintkülönbség: 700 m, nehézség: nehéz
  • Left Wing – hossza: 1800 m, szintkülönbség: 500 m, nehézség: közepesen nehéz
  • Jump Run – hossza: 1300 m, szintkülönbség: 400 m, nehézség: nehéz
  • Pipe Line – hossza: 1000 m, szintkülönbség: 250 m, nehézség: közepesen nehéz

Ezek az útvonalak változatosak és igazán  kényeztetik a freeridereket.

 

SAFETY FIRST: A freerider Info Base, alapvető tudnivalók és pontok.

A Freeride Info Base az Alpincenternél és információs pontok a freeride útvonalak kezdeténél.  Az „első a biztonság” mottója szerint bárki tud informálódni a veszélyes részektől távol lévő, kijelölt és biztosított pályákról.

1

A freeride Info Base-en megtalálhatóak az aktuális információk az útvonalakról, időjárási- és hóviszonyokról, lavinaveszélyről, valamint ez egy lavinajelző (Pieps, Beacon, Transceiver) ellenőrzési pont és tippeket kaphatnak a szükséges felszerelésről .

A freeride információs pontokon a síelők/snowboardozók egy térképet találnak a lejtők meredekségéről, veszélyes helyekről és a pompás részekről.

A Pieps-Lavinakereső mező6n a porhó kedvelők  ingyenesen körbejárhatnak egy  területet, ahol a lavina jeladó készülékeikkel , szondával és lapáttal gyakorolhatnak.  A felhasználóbarát számítógéppel támogatott terepen különböző nehézségi fokokat lehet választani – találj meg, egy, kettő illetve három jeladó készüléket, minderre három perced van (meg fogod hallani, ha nem sikerül)-  az eredményeket helyben vagy kényelmesen otthonról on-line lehet analizálni.

 

 

 

 

Táborok: Lavinatudatosság újoncoknak, lányoknak és haladóknak

A   15-18. év közötti  elégséges  pályán kívüli tudománnyal rendelkező fiatalnak 2013. december 7-8-án  ingyenes tábort rendeznek a junior táborban: www.freeridecamps.at.   A kétnapos tábor alatt az osztrák freeride élet professzoraival  tapasztalják meg a fiatal sízők, hogyan kell  tudatosan a veszélyt elkerülve pályán kívül sízni, és élvezhetik a szűzhavas lejtőket, a gyönyörű sziklákat és a természetes ugratókat a Kitzsteinhornon.  Egy ellenőrző lista szerint mennek végig az összes fontos tudnivalón, hogy a pályán kívüli  csúszásokat biztonságosan  végre tudják hajtani.

Speciálisan a freerider-csajoknak gondolták az O’Neill Girls Freeride Coaching tábort 2013. december 13. és 15. között. A lányok nemcsak együtt mennek végig a Kitzsteinhorn freeride útvonalain, hanem elsajátítják a legfontosabb ismereteket.

A többnapos „Level 2-Next 7Level” azaz haladó táborban a háttérismereteket valamint  tippeket és trükköket kapnak a mélyhó szerelmesei , ez a  ÖAV  és a Risk’n’fun Freeride tábor 2014. február 12-16.között.

Nemzetközi Top-Freeriderek versenye : X-Over Ride Kitzsteinhorn 2014.

Magas színvonalú freerider versenyt láthatunk az X-Over Ride Kitzsteinhorn 2014. rendezvényen, a North Face által szervezett Swatch Freeride World Tour  három csillagos világszínvonalú freeridereivel.  Ezen a „bigmountain” , világszerte elismert Freeride-Tour  versenyen nemzetközi top-freeriderek és freerider lányok sí és snowboard kategóriában  küzdenek  2014. március 22-én pénznyereményért és pontokért.

Kezdőkne3k és haladóknak : Freeride hétfők.

A freeride XXL a Kitzsteinhornon ajánlható a kezdőknek ugyanúgy, mint a haladóknak, akik elmélyíthetik az alpesi tudásukat, átélhetik a csúszások izgalmát. 2013. november 25. és 2014. május 5. között minden hétfőn a kapruni „Hartweger’s Ski és Board mit uns” és Oberschneider  síiskolák profi oktatói adnak lesiklási tanácsokat, mutatnak technikákat, biztonsági tippeket minden 13 év feletti jelentkezőnek. Cél, hogy a csúszás minél nagyobb élvezetet adjon biztonságos keretek között.

A kezdőknek tartott kurzusok lehetőséget adnak bárkinek a freeride-életbe való belépéshez ,(a freeride  elkezdéséhez).  Feltétel a biztonságos csúszás pálya körülmények között, megfelelő felszerelés (lavina jeladó készülék, lapát, szonda) illetve ezeket kölcsönözni is lehet.

A haladó tanfolyamokon az ügyesebbek vehetnek részt, akik a legjobb pályákon jöhetnek majd le.  Előfeltétel a biztos sí tudás pályakörülmények között, alapfogalmak ismerete a pályán kívül – és ugyanúgy a biztonsági felszerelés megléte . A félnapos tanfolyamok ára: 79 € , amiben benne van a síbérlet ára is.  A jelentkezéseket minden vasárnap 16 óráig várják.

 

 

 

Összes további infó és videók:

www.kitzsteinhorn.at

Csősz