OBERST Georg Bilgeri

1873 Október 11.-Bregenz / 1934. December 4. Patscherkofel

Síbajnok, katona, hegymászó és az alpesi síelés egyik pionírja.

 

Bilgeri 1918-tól volt az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében síoktató, mint tisztviselő jól tudta terjeszteni a síelés fontosságát. De az első világháború alatt így is nagy érdeklődés mutatkozik a síelés iránt, főleg Olaszország háborúba való belépése után, mikor is az Olasz Alpok is hadszíntérré változik. Így több ezer katonának kell a síelést elsajátítania, ebben Bilgeri a kulcsfigura, aki alkalmazza a leegyszerűsített tanításait.2

A háború után Ausztriában, Svédországban, Svájcban és Törökországban is síelést oktatott, 1892-ben szervezte meg az első síoktató táborát. Tovább fejlesztette Zdarsky felszerelését, az Ő nevéhez fűződik a Lilienfeldi iskola és a Norvég iskola (telemark ívelés) ötvözése. Melyek 1900-óta álltak szemben egymással .

Nagyban hozzájárult a sífelszerelések javulásához, a sí technika fejlődéséhez, Zdarskyval ellentétben, már két síbotot használt

3A SÍSPORT – Serényi-Hefty-Reichart

Matthias  Zdarsky mellett a merev kötésű sínek még egy kiváló képviselője, van  Bilgeri személyében, aki a Zdarsky-féle kötést meglehetős bonyolult, de könnyű alkatrészek alkalmazásával könnyebbé tette. Bilgeri jelentősége nem kötésben, hanem rendszerében van, mely sikeresen egyezteti össze a lilienfeldi és norvég rendszereket.

Az ő működésének tudható be az, hogy a lilienfeldi rendszer gyakorlatiságát belátták immár azok is, akik azzal kezdetben megbarátkozni egyáltalában nem tudtak, sőt elítélték.

 

 

7Dr. Schwicker Richárd – A SÍ-Sport képes lexikona

Bilgeri kötés

A fémkötések legkiválóbb képviselője. Mint minden fémkötésnél, úgy a Bilgeri féle kötésnél is az a főelv, hogy a lécek vezetését, egy a lécek közepére alkalmazott fémtalp végzi, melyet csavarok segélyével rövidebbre és hosszabbra állíthatunk. A kötés elején lévő beállítható fémpofák csak arra valók, hogy a rajtuk átszolgáló szíjak a cipő orrát a talphoz rögzítsék, míg a sarokszíj a cipők sarkát szorítja a fémtalp végén lévő lapok közé. A fémtalp eleje rúgószerűen működik a célból, hogy a léceket akkor is a fémtalphoz szorítsa, ha azokat a hófelület fölé emeljük.8

A Bilgeri kötés elég könnyű és elég tartós is. Nagy előnye, hogy bármilyen nagyságú és formájú lábbelivel, használhatjuk, továbbá az, hogy könnyen beállítható. Ellenben nagy hátránya, hogy a lécek vezetése szempontjából döntő fontosságú forgatópont, nem a kötésbe, hanem a kötés elé esik, tehát a lábak és a lécek az az összeforrottsága, amely a biztos és gyors vezetéshez szükséges, hiányzik.

 

109

Túrákon és nagy hidegben a fémes részek érintése nagyon kellemetlen, és ha egyszer valami törik rajta, akkor pótlása vagy javítása künn a szabadban alig lehetséges. Végül nagy hibája, hogy a pofákat a lécekhez kell csavarni. A csavarok nagy igénybevétel esetén meglazulnak és könnyen kiesnek, mely esetben azután az egész kötés leszakad a lécről.

AAron